Nu există un tipar al vindecării potrivit pentru oricine, dar există anumiți pași care pot fi ȋnvățați și exersați, pași pe care fiecare persoană ȋi poate parcurge la un moment dat ȋn felul său propriu.
- de Thomas Curran
Traim intr-o cultura tesuta din fantezii perfectioniste care, prin imagini ale unor vieti perfecte ce radiaza din panouri publicitare, ecrane de cinema, televizoare, reclame si pagini ale retelelor de socializare ne invata ca, daca am fi perfecti, am duce o viata fericita si plina de succes si ca totul s-ar prabusi daca ne-am indeparta prea mult de acest ideal. Perfectionismul s-a instalat in noi sub forma unei nesigurante persistente si de nezdruncinat, iar burnoutul si depresia au atins niveluri record. Sub presiunea unei combinatii intre competitia intensa de la locul de munca, vanatoarea de diplome si certificari, comparatia cu ceilalti din mediul online.
1. Acceptă propriile emoțiile. Majoritatea problemelor noastre vin din incapacitatea de a experimenta în mod adecvat emoţiile.
2. Ieşi din zona de confort. Alege să faci lucruri noi, oricât de neînsemnate ar fi sau ar părea ele.
3. Trăieşte în prezent. De multe ori ne concentrăm prea mult asupra modului în care lucrurile s-au întâmplat sau ne îngrijorăm excesiv cu privire la modul în care vor evolua lucrurile şi pierdem din vedere momentul prezent, care este cel mai important.
‘’Când renunţ la ceea ce sunt, devin ceea ce aş putea fi.’’ (Lao Tzu)
Uneori viaţa ne pune în postura de a alege. Dar oare ştim să facem alegerile potrivite? Ce este mai important pentru noi?
Adânc în interior, mulţi oameni au trăit experienţe care au lăsat urme şi au trezit gânduri precum că nu sunt buni de nimic sau că nu sunt suficient de buni sau pur şi simplu, că orice ar face nu este suficient. Asemenea gânduri şi credinţe îşi au de obicei originea în mesajele primite de la cei din jur în prima parte a vieţii. Modul în care aceste persoane reacţionează în prezent este strâns legat de experienţele din copilărie şi de credinţele internalizate.
Într-un moment sau altul din viață, cu toții trebuie să facem față stresului și durerii. Aceasta poate fi fizică (de exemplu, o mână ruptă) sau emoțională (tristețea sau furia). În ambele cazuri, durerea este adeseori inevitabilă și imprevizibilă. Nu poți să anticipezi ȋntotdeauna când ȋți vei rupe o mână sau când te va ȋntrista ceva. De cele mai multe ori, tot ceea ce poți face este să-ți folosești aptitudinile adaptative și să mergi mai departe, ȋncercând să faci cât de bine poți față situației.
Frustrarea apare atunci când un obstacol exterior, un eveniment sau o persoană ne împiedică să ne atingem scopurile. O explicaţie a apariţiei frustrării o oferă Ellen J. Langer, profesor de psihologie la Harvard University: frustrarea provine din decalajul creat între aşteptările noastre şi rezultatul real al unei acţiuni. Intervine atunci când acesta din urmă este sub aşteptările noastre.
O mare parte din problemele psihologice de durată sunt probleme de relaţii afective. Cauza nefericirii stă în felul de a aborda o relaţie. Reuşita în orice privinţă este direct proporţională cu felul în care oamenii se înţeleg între ei.
Poftele minţii adună cercetările îndelungate ale lui Judson Brewer în domeniul formării obiceiurilor și dependențelor.
Armonia Sufletului - Cabinet de Psihologie Sandu Ana-Maria
Str. Theodor Pallady, Nr. 8, Iasi