​​​​​​​

Armonia Sufletului - Cabinet de Psihologie Sandu Ana-Maria

Str. Theodor Pallady, Nr. 8, Iasi 

text
18 iunie 2023

Creșterea toleranţei la suferinţă

Într-un moment sau altul din viață, cu toții trebuie să facem față stresului și durerii. Aceasta poate fi fizică (de exemplu, o mână ruptă) sau emoțională (tristețea sau furia). În ambele cazuri, durerea este adeseori inevitabilă și imprevizibilă. Nu poți să anticipezi ȋntotdeauna când ȋți  vei rupe o mână sau când te va ȋntrista ceva. De cele mai multe ori, tot ceea ce poți face este să-ți folosești aptitudinile adaptative și să mergi mai departe, ȋncercând să faci cât de bine poți față situației.

La unii oameni durerea emoțională și fizică se simte mai intens și apare mai frecvent decât la alții. Suferința emoțională se instalează mai rapid și este percepută ca un tsunami copleșitor. Adeseori, cei care experimentează aceste situații au impresia că ele nu se vor sfârși niciodată și nu știu cum să facă față unei suferințe atât de profunde. Oamenii care se confruntă cu astfel de emoții copleșitoare ȋși abordează frecvent durerea ȋn moduri nesănătoase și foarte ineficiente, pentru că nu știu ce altceva ar putea să facă. Şi acest lucru este de ȋnțeles, deoarece atunci când trăiești suferința emoțională, este dificil să fii rațional și să te gândești la o soluție bună. Totuși, multe din strategiile de gestionare folosite de oameni ȋn cazul emoțiilor copleșitoare nu fac decât să ȋnrăutățească situația.

Iată o serie de strategii de gestionare obișnuite, folosite de oameni care se confruntă cu această problemă:

-a petrece mult timp gândindu-se la suferințele, greșelile și problemele din trecut;

-a-și face griji cu privire la posibile suferințe, greșeli și probleme viitoare;

-a se izola de alți oameni;

-a-și amorți simțurile folosind alcool sau droguri;

-a-și descărca sentimentele pe alte persoane, ȋnfuriindu-se excesiv pe ele sau ȋncercând să le controleze;

-a se implica ȋn activități sexuale riscante;

-a evita să se gândească la cauzele problemelor sale;

-a folosi mâncarea pentru a se pedepsi sau a se controla;

-a evita activitățile plăcute pentru că nu cred că merită să se simtă bine;

-a se abandona durerii și a se resemna să trăiască o viață nefericită și nesatisfăcătoare.

Toate aceste strategii menționate mai sus duc la suferințe emoționale și mai profunde, ȋntrucât ele oferă o ușurare temporară, ȋnsă vor aduce și mai multă suferință ȋn viitor.

 

Cum putem crește toleranța la suferință și de ce aptitudini avem nevoie?

  1. Acceptarea

Creșterea toleranței la suferință ȋncepe cu o schimbare de atitudine. Este nevoie de un nou mod de a ne privi viața. De cele mai multe ori, atunci când o persoană suferă, prima ei reacție este să se supere, să se enerveze sau să dea vina pe cineva pentru declanșarea inițială a acelei suferințe. Din păcate ȋnsă, indiferent pe cine ȋnvinuim pentru suferința pe care o simțim, durerea nu dispare și vom suferi ȋn continuare. Criticarea excesivă a unei situații ne ȋmpiedică să luăm măsurile necesare pentru a o schimba. Trecutul nu-l putem schimba. Iar dacă ne petrecem timpul luptând cu trecutul ne vom simți blocați și neajutorați. Alternativa este să admitem ȋn schimb situația ȋn care am ajuns, indiferent ȋn ce constă ea, fără a judeca evenimentele și fără a ne critica.

  1. Distragerea atenției cu ajutorul unor activități plăcute

Abilitățile de distragere a atenției sunt importante deoarece ne pot ȋmpiedica temporar să ne gândim la suferință și, ca urmare, ne oferă timpul necesar pentru a găsi un mod adecvat de a reacționa la situație. Dar e important să nu confundăm distragerea atenției cu evitarea.

  1. Relaxarea și liniștirea

A ȋnvăța cum să ne relaxăm și să ne liniștim este foarte important. Atunci când suntem relaxați, corpul nostru se simte mai bine și funcționează ȋntr-un mod mai sănătos. Drept urmare, creierului ȋi este mai ușor să se gândească la modalități mai sănătoase de a gestiona problemele.

Putem avea ȋn vedere activități de relaxare și liniștire care utilizează cele cinci simțuri:

  • Miros: aprinde o lumânare parfumată, mergi ȋn pădure și simte mirosul de iarbă și aromele naturii etc.
  • Văz: răsfoiește reviste, decupează imagini care ȋți plac și fă un colaj, desenează sau pictează, ia cu tine mereu ȋn geantă o imagine a unei persoane dragi etc.
  • Auz: ascultă muzică liniștitoare, cărți ȋnregistrate, sunetele din natură etc.
  • Gust: savurează mâncarea ta preferată, un fruct proaspăt, un ceai etc.
  • Pipăit: fă o baie caldă cu spumă, du-te la masaj, poartă hainele cele mai comode, atinge ceva moale și catifelat etc.

 

  1. Exercițiile de respirație și meditația
  2. Redescoperirea valorilor personale

A-ți aminti ce anume prețuiești ȋn viață poate fi o modalitate foarte utilă de a depăși o situație dificilă. Uneori uităm de ce facem unele lucruri care sunt dificile și ne este greu să continuăm.

 

Viața este grea. Ştim deja acest lucru. Însă, nu suntem blocați sau neajutorați ȋn confruntarea cu emoțiile!

 

Bibliografie:

Matthew McKay, Jeffrey Brantley, Jeffrey C. Wood, Cum să-ți gestionezi emoțiile copleșitoare și să-ți recapeți autocontrolul. Ghidul practic de terapie comportamentală dialectică, Editura Herald, 2021

 

Alte postări